پارچه و دستبافهفرش و دستبافه

سیاه چادر بافی

سیاه چادر بافی به دست بافته ای بسیار ساده با موی بز جهت استفاده در سقف و دیوارهای چادر عشایر گفته می‌شود و می‌توان آن را در دسته هنر پارچه بافی قرار داد. و عمده ماده مورد نیاز جهت بافت سیاه چادر موی بز است که از رنگ سیاه زاغ، سور و بور آن استفاده می شود. در این مقاله قصد داریم شما را با سیاه چادر بافی آشنا کنیم.

سیاه چادربافی چیست؟

سیاه چادر، به دست بافته ای بسیار ساده با موی بز جهت استفاده در سقف و دیوارهای چادر عشایر گفته می شود. سیاه چادر اصلی ترین فضای زندگی عشایر کوچ نشین می باشد. عشایر در ییلاق و قشلاق مکان های معینی برای اقامت دارند که معمولاً در زیر این سیاه چادرها زندگی و استراحت می کنند.

ماده مورد نیاز جهت بافت سیاه چادر، موی بز است که از رنگ سیاه زاغ، سور و بور آن استفاده می شود. موی بز خاصیت بسیار مطلوبی برای حفظ آب در مواقع بارندگی دارد و معمولاً آب باران از جداره آن عبور نمی کند و این که موی بز در دسترس و ارزان تهیه می شود. از انجا که سیاه چادر در موقع كوچ نیز به آسانی جمع شده و قابل حمل و نقل می باشد، بهترین پوشش برای چادر عشایر است. سیاه چادرها معمولاً به صورت انفرادی و یا چند تایی و در دامنه بلندی ها به نحوی که از باد و باران در امان باشند، بر پا می شوند.

نام مسکن عشایر به طور عموم آلاچیق بوده که از دو بخش تشکیل می شود. بخش بالایی چادر (سقف آن) که سیاه چادر نام دارد و از موی بز بافته می شود. بخش دیگر دیواره جانبی است که چیق (یا چیت) نام دارد و از ترکیب نی و موی بز ساخته می شود.

چیق، چیغ ، چیت یا نی چی پوشش دیواره چادر عشایر ایران است. چیق از نی که به صورت خودرو در محل زندگی عشایر می روید و موی بز بافته می شود و از ورود گرما، سرما، باد، باران و خاک به درون چادر پیشگیری می کند. از آنجا که نی ها توخالی هستند عایق حرارتی محسوب می شوند. هنگام باران نیز به دلیل بالا رفتن رطوبت هوا نی ها منبسط می شوند و به هم می چسبند؛ به این ترتیب در برابر ورود آب به داخل مقاومت می کنند. همچنین، موی بز به دلیل داشتن لایه چربی مانع نفوذ آب می شود.

هنگام گرما و خشکی هوا نی ها منقبض می شوند و هوا می تواند وارد و خارج شود و تهویه هوای ملایمی در چادر به وجود می آید. همچنین، تحقیقات نشان داده است که مار و جانوران دیگر نمی توانند از موی بز عبور کنند و وارد چادر شوند.

موی بز خاصیت مطلوبی برای حفظ آب در مواقع بارندگی دارد و معمولاً آب باران از جداره آن عبور نمی کند. وزن سبک موی بز موجب شده تا سیاه چادرها نسبت به چادرهای برزنتی راحت تر، جمع آوری و حمل شوند. سیاه چادر در فصل تابستان از ورود گرما و در زمستان از ورود سرما به داخل چادر جلوگیری می کند. هر خانواده معمولاً 20 الی 50 راس بز دارد.

خاصیت دیگر موی بز سبک بودن آن است و نسبت به چادره های برزنتی جمع آوری و حمل آن راحت تر است. در تابستان در روزهای آفتابی، استراحت کردن در زیر این سیاه چادرها لذت بخش است. خرید یک تخته سیاه چادر بافته شده با موی بز حدود 16 میلیون تومان و یک تخته سیاه چادر برزنتی حدود یک میلیون تومان است.

سیاه چادر بافی چیست؟

سوزن دوزی یکی ازهنرهای اصیل ایرانی است که در سیستان بلوچستان بسیار رواج دارد. اگر به این هنر علاقه دارید می‌توانید مقاله سوزن دوزی را مطالعه کنید.

وظیفه مردان و زنان در تهیه سیاه چادر

  1. وظیفه مردان در بریدن موی بز و همچنین تهیه ابزار و فراهم نمودن کارگاه و همچنین دوختن لتها به هم می باشد.
  2. وظیفه زنان شستن، پاک کردن، حلاجی کردن موها، و تاباندن نخ ها بطوری که به حالت الیاف در آیند می باشد. تمامی مراحل بافتن سیاه چادر بر عهده زنان است و مردان هیچ گونه دخالتی در آن ندارند. دختران کوچک نیز مادران خود را در کار بافتن یاری می دهند و این فرصتی برای یادگیری و آموختن فنون دوختن سیاه چادر توسط مادران است. زنان برای بافتن یک سیاه چادر گاه به صورت دسته جمعی کار می کنند تا کار بافتن سریع تر به پایان برسد.

ابزار لازم برای سیاه چادر بافی

ابزار مورد استفاده در سیاه چادربافی بسیار ساده و ابتدایی و شامل دار افقی ، شانه ، دَستَک و پاکی می باشد.

مراحل بافت و تولید سیاه چادر

روش تولید آن بدین صورت است كه ابتدا تارهای چله را در روی زمین و در فضای باز دراز كرده و شروع به بافت می نمایند.

وظیفه زنان شستن، پاک کردن،حلاجی کردن موها، و تاباندن نخ ها بطوری که به حالت الیاف در آیند می باشد. تمامی مراحل بافتن سیاه چادر بر عهده زنان است و مردان هیچ گونه دخالتی در آن ندارند. دختران کوچک نیز مادران خود را در کار بافتن یاری می دهند و این فرصتی برای یادگیری و آموختن فنون دوختن سیاه چادر توسط مادران است. زنان برای بافتن یک سیاه چادر گاه بصورت دسته جمعی کار می کنند تا کار بافتن سریع تر به پایان برسد.

مراحل بافت و تولید سیاه چادر

وظیفه مردان در بریدن موی بز و همچنین تهیه ابزار و فراهم نمودن کارگاه و همچنین دوختن لت ها به هم می باشد. هر سیاه چادر از چند لت تشکیل می شود و هر لت نواری بافته شده از موی بز سیاه است. در حقیقت لت تکه ای از سیاه چادر است. زنان لت ها را که به شکل یک نوار بافته شده اند را به وسیله دستگاهی سنتی در محل زندگی خود می بافند. عرض هر لت بین 40 تا 60 سانتی متر و طول آن گاه 6 ، 10 و یا 15 متر است. زنان پس از بافتن لت ها آن ها را از دو طرف به هم می دوزند تا کم کم به شکل سیاه چادر درآید. نقش مردان عشایر در این هنر، بریدن موی بز و همچنین دوختن لت ها به یکدیگر است.

مناطق بافت سیاه چادر

سیاه چادرهای عشایری در نواحی استان های کهگیلویه، ایلام، چهارمحال و بختیاری، فارس، گیلان و عشایر استان های همجوار آن بافته و پرداخته می شود.

امروزه نیز زنان عشایر با استفاده از موی بز با هنر دستان خود اقدام به بافت سیاه چادر (دوار) می کنند و پس از دوخت تخته های بافته شده و برپایی آن با همکاری مردان ایل از سیاه چادر به عنوان سرپناه و محل اسکان خود استفاده می کنند. البته ناگفته نماند که زندگی سنتی و حضور عشایر کوچ رو باعث رشد و رونق صنایع دستی نظیر قالی بافی، نمد، جاجیم بافی، رسن، آوار (طناب)، گبه و کلاش شده است که هنوز هم برخی از آنها رواج دارد.

در حال حاضر بافت سیاه چادر توسط ساکنین روستاهایی چون سِیدال و میغان در شهرستان نهبندان و طوایف عشایری شهرستان های سربیشه ، قاینات ، سرایان و صورت می پذیرد و از این طریق امرار معاش می کنند.

برای آشنایی با قیمت سیاه چادر قشقایی کیلک کنید.

نحوه نگهداری سیاه چادر

روش نگهداری آن حفاظت آتش، سفید کننده های شیمیایی و اشیاء نوک تیز و بُرنده می باشد و برای شستشوی آن می توان از آب ولرم و شوینده های معمولی استفاده نمود.

سخن آخر

سیاه چادر به عنوان یکی از صنایع دستی عشایری همواره مورد توجه دوستداران صنایع روستایی و عشایری بوده است. این دست بافته حاصل سرانگشتان زنان هنرمند و اصیل عشایر است و عشایر این استان ها به خاطر تولید انبوه اینگونه چادرها شهرت خاصی دارند، هنری که ریشه در تاریخ عشایر این استان ها دارد و از دیرباز مورد توجه گردشگران داخل و خارج بوده و تمام تلاش بافندگان این چادرهای زیست عشایری زنده نگه داشتن این هنر دستی است.

سیاه چادر زیاد شناخته شده نیست و عموم مردم زیاد اطلاعاتی درباره آن ندارند. ما در این مقاله قصد داشتیم شما را با سیاه چادر بافی اشنا کنیم.

 

مقالات مرتبط

6 Comments

  1. Nice post. I was checking constantly this blog and I’m impressed! Extremely useful information specifically the last part 🙂 I care for such info much. I was seeking this particular info for a long time. Thank you and best of luck.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Check Also
Close
Back to top button